Verzending gratis in België en Nederland vanaf €125

Verzending gratis in België en Nederland vanaf €125

Mag ik in de zon tijdens de chemotherapie en bestraling

Mag ik in de zon tijdens de chemotherapie en bestraling?

Mag ik in de zon tijdens de chemotherapie en bestraling?

In deze blogpost probeer ik de impact van de behandeling op je huid te beschrijven en de voorzorgen die je moet nemen als je zou willen zonnen.  Onderaan deel ik ook nog mijn persoonlijke tips!

Welk effect heeft de behandeling op je huid

Eerst en vooral is het belangrijk om de impact van chemotherapie en bestralingen te kennen voor de huid. Je borstkankerbehandeling kan je huid gevoeliger maken voor de zon en het risico op zonnebrand vergroten. Het kan ook leiden tot droogheid, jeuk en irritatie van de huid. Bestralingen kunnen vergelijkbare effecten hebben, zoals roodheid en gevoeligheid. Het is daarom belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het blootstellen van je huid aan de zon tijdens deze behandelingen.

Voordat je besluit te zonnebaden tijdens chemotherapie of bestralingen, is het van cruciaal belang om met je behandelend arts te praten. Hij kan je specifieke richtlijnen geven op basis van je behandeling, je algehele gezondheidstoestand en de reactie van je lichaam op de therapie. Volg altijd de instructies van je arts op, omdat zij het beste inzicht hebben in jouw situatie.

Algemene tips om veilig te zonnen

Krijg je toestemming om wat tijd in de zon door te brengen, dan zijn er enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:

Gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF) van minimaal 30. Breng het royaal aan op alle blootgestelde huidgebieden, zelfs op bewolkte dagen.

 • Draag beschermende kleding, zoals een hoed met brede rand.
  Ben je nog op zoek naar een leuk badpak met UV-zonnefilter? De badpakken van Marli hebben ook allemaal een UV-zonnefilter van +50, zodat jouw kwetsbare huid en littekens goed beschermt zijn.
 • Zoek de schaduw op en vermijd directe blootstelling aan de zon, vooral tijdens de piekuren tussen 10.00 en 16.00 uur, wanneer de zon het sterkst is.
 • Gebruik een zonnebril met UV-bescherming om je ogen te beschermen tegen schadelijke stralen.

Chemotherapie en bestralingen kunnen uitdroging van de huid veroorzaken. Zorg ervoor dat je je huid goed gehydrateerd houdt door regelmatig een milde, ongeparfumeerde moisturizer aan te brengen. Dit kan helpen om je huid soepel en gezond te houden.  Veel producten zijn agressief of maken je huid maar voor een korte periode vet of soepel.  Het helpt voor even maar je huid raakt niet herstelt.  De jeuk en het trekkerig gevoel gaat even weg als je insmeert maar komt nadien gewoon terug.  Met de juiste huidverzorging kan je verergering van deze problemen voorkomen en zelfs herstellen.  De producten van Sooth zijn speciaal ontwikkeld om de huid na chemotherapie te herstellen.  Het is een natuurlijke en vegan huidverzorging die extreem zacht is voor de gevoelige huid.

Tijdens chemotherapie en bestralingen is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je merkt dat je huid geïrriteerd raakt, rood wordt of pijnlijk aanvoelt na blootstelling aan de zon, stop dan met zonnebaden en zoek direct medische hulp. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen als het om je gezondheid gaat.

Mijn persoonlijke verzorgingstips 

Sinds mijn diagnose ben ik zelf erg gaan letten op de ingrediënten van zonneproducten en verzorgingsproducten.  Geen geitewollesok, gewoon bewust smeren.  Heb je hier ook interesse in, dan deel ik hier mijn tips:

 • Gebruik zachte producten met zuivere ingrediënten.  Producten zonder parabenen, siliconen, aluminium, …. zelf zie ik door het bos de bomen ook niet altijd en gebruik ik in de supermarkt mijn Yuka-app om producten in te scannen.  Niet in de supermarkt te verkrijgen maar wel zeker dat je iets goed in huis haalt, ik ben grote fan van de producten van Ray, Nuud en Naïf.  
 • Niet alles wat in de apotheek verkocht wordt is daarom goed voor je huid.
 • Douche niet te warm, dep je huid droog na het douchen en smeer je in.  De producten van Sooth zijn speciaal ontwikkeld voor de huid na chemotherapie te herstellen.  Het is een natuurlijke en vegan huidverzorging die extreem zacht is voor de gevoelige huid.
 • Bescherm je huid zolang je behandeling duurt of beter nog begin met het smeren voor je behandeling dat heeft je huid alvast wat extra reserve.
 • Dus zonnebaden tijdens chemotherapie en bestralingen is niet volledig verboden maar het is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Praat altijd met je arts voordat je beslissingen neemt over zonnebaden, volg hun instructies op en bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen. Je gezondheid staat voorop, en met de juiste zorg kun je genieten van de buitenlucht terwijl je jezelf beschermt tijdens je behandeling.

Let op: Het is altijd nodig om medisch advies in te winnen bij je arts voordat je beslissingen neemt met betrekking tot je gezondheid tijdens chemotherapie of bestralingen. Deze blogpost dient niet ter vervanging van professioneel medisch advies.

Ik wens je alle geluk toe en geniet van de zon, hetzij in mindere mate!! Maar vooral geniet van de kleine dingen en van even zorgeloos zijn!

Veel liefs, Kim

Recent toegevoegd aan onze collectie

 • Plaatshouder
 • Zwarte prothesebikini

  Prothesebikini – Jeanne – zwart

   89,99 incl. 21% BTW
 • Mooi en aangepast prothesebadpak

  Prothesebadpak Charlotte – zwart

   89,99 incl. 21% BTW
 • Sportbh na borstamputatie

  Comfort sportbh Lison lichtgrijs

   61,00 incl. 21% BTW

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Zo weet je als eerste wanneer de nieuwe collectie arriveert, lees je elke nieuwe tip die we geven en hoor je meteen wanneer je koopjes kan doen.

We gebruiken cookies om je surfgedrag te analyseren
en zo onze website voortdurend te verbeteren.