Wat is een borstamputatie? Hoe ziet het litteken er uit?
Je hebt ongetwijfeld 1000 vragen voor je operatie. Ik probeer je een antwoord te geven, uit mijn eigen ervaring. Weet dat elke persoon anders is en dus anders reageert op de operatie, behandeling etc …
De operatie
Een borstamputatie is het verwijderen van de hele borst inclusief de tepel. Op de plaats van de borst zal er na de operatie een horizontaal litteken zijn. Een borstamputatie of mastectomie is niet heel pijnlijk. Vaak word je wakker met 1 of 2 drains die later verwijderd kunnen worden (dit kan wel eventjes duren). Naar mijn gevoel waren de drains het lastigste van al. Het hele gebied van de verwijderde borst blijft gevoelloos na de operatie. Ik ben nu 5 jaar verder en ik heb er nog steeds geen gevoel in. Dat went maar is wel goed om te weten dat dat er ook bij hoort.
Eens thuis kan je met de nodige pijnstilling rustig terug beginnen bewegen. Uiteraard mag je de eerste 6 tot 8 weken niets zwaar optillen en zal het in het begin ook erg moeilijk zijn om je armen te bewegen maar na een tijdje gaat ook dat altijd maar vlotter. In het ziekenhuis krijg je vaak al een voorlopige prothese mee. Dit is een soort stoffen prothese, gevuld met watjes. Deze prothese is heel licht en kan je tot de definitieve prothese (6 weken na de operatie) in je bh stoppen. Er bestaan speciale, mooie en comfortabele sportbh’s die aangepast zijn voor een operatie aan de borst. In zo’n bh zijn er speciale stoffen hoesjes waarin je een borstprothese kan stoppen.
Wat zijn je mogelijkheden na een borstamputatie?
Meestal wordt er aangeraden om even te wachten zodat de behandeling voorbij is en je huid de tijd heeft gekregen om te herstellen.
Die tijd geeft je ook de ruimte om even na te denken en alles te laten bezinken. Wat wil jij nu echt? Een reconstructie of niet? Waar je in het begin denkt zeker een reconstructie te willen denk je daar na een tijdje misschien anders over?
Hoe dan ook, er is geen goed of fout. Het is iets wat alleen jij kan beslissen. Sommige mensen zien op tegen opnieuw operaties, voor iemand anders is er maar één manier om zich opnieuw compleet te voelen. Jij moet vooral doen waar jij blij van wordt.
Bij een borstreconstructie zal de plastisch chirurg opnieuw een borst creëeren. Dit kan gebeuren met eigen weefsel of door middel van een silicone vorm die in de borst wordt geplaatst.
Soms wordt er tijdens de borstamputatie al onmiddellijk een tissue expander geplaatst. Hij houdt als het ware plaats voor de definitieve nieuwe borst. Een tissue expander is een soort waterballon die heel zachtjes en geleidelijk wordt gevuld met (fysiologisch) water tot de grootte van jouw oorspronkelijke borst. Wanneer alle behandelingen voorbij zijn kan je ervoor kiezen om de tissue expander te vervangen door siliconen of door eigen weefsel.
Ook de tepel kan opnieuw gemaakt worden. Hou zeker wel in je achterhoofd dat het gevoel in je borst en tepel niet meer hetzelfde zal zijn na de reconstructie. Vaak is de borst en de zeker de tepel gevoelloos.
Na een reconstructie moet je een stevige compressiebh dragen. Deze zijn meestal niet heel comfortabel omdat ze gemaakt zijn uit polyamide. Degene die je op onze website vindt (Medicoton) heeft een laagje biokatoen aan de binnenkant waardoor deze uiterst comfortabel is. Snuffel dus gerust even rond op de website.
6 weken na je borstamputatie kan je van je arts een voorschrift voor een definitieve externe prothese krijgen. Met dit voorschrift maak je een afspraak bij een bandagist die je een geschikte prothese zal aanmeten. Ze houdt rekening met de grootte en vorm van je huidige borst.
Het factuur van je borstprothese kan je achteraf indienen bij de mutualiteit zodat ze dit terugbetalen. Elke 2 jaar krijg je in België een borstprothese terugbetaald.
Een externe borstprothese bestaat in allerlei soorten materialen, vaak in siliconen maar ondertussen komen ook hiervoor allerlei alternatieven in stof, mousse, etc. Er zijn losse protheses die je in een hoesje in een aangepaste bh moet steken maar er bestaan ook kleefprotheses.
Er bestaat mooie lingerie en zwemkledij die aangepast is om je borstprothese veilig in op te bergen. Ook dit vind je op onze website.
Je omgeving en artsen zullen er misschien op aandringen om een reconstructie te laten uitvoeren of een prothese te dragen. Misschien heb jij hier helemaal geen behoefte of zin in. Dat is prima!
Weet dat je borsten je niet definiëren als vrouw. Jij bent meer dan alleen maar je borsten. Jij bent jij met jouw persoonlijkheid, humor, gekke trekjes, kledingstijl enz … Je hoeft je borst niet te “vervangen” als je dat niet wil. Ook hiervoor bestaat er heel mooie lingerie! Kijk even op de website van Les Monocyclettes, een lotgenoot die prachtige lingerie ontwerpt voor vrouwen met 1 borst.
TIP: kies jij ervoor om geen reconstructie te doen, of ben je in de aanloop van je reconstructie? Vraag dan aan je arts een voorschrift voor protheselingerie of prothesezwemkledij. Je geniet met dit voorschrift van een BTW-vermindering van 6% in plaats van 21%.
Als je nog vragen hebt dan help ik je met alle plezier!
Deze blog is geschreven uit eigen ervaring en vervangt uiteraard geen doktersadvies.
Veel liefs,
Kim
Zo weet je als eerste wanneer de nieuwe collectie arriveert, lees je elke nieuwe tip die we geven en hoor je meteen wanneer je koopjes kan doen.
Kim Timmermans
Tulpenlaan 31
2550 Kontich
BE 0766.467.769