Verzending gratis in België en Nederland vanaf €125

Verzending gratis in België en Nederland vanaf €125

Chemo, wat nu?

Wat neem je mee naar het ziekenhuis tijdens je chemotherapie?

Ik schrijf dit uit persoonlijke ervaring en wil toch ook even meegeven dat elk ziekenhuis anders werkt, het kan bv. zijn dat jouw bloedwaarden eventueel al de dag, of enkele dagen voordien worden genomen of dat je medicatie mee naar huis krijgt die je thuis moet innemen op de dag van de chemotherapie, …

Hou er in elk geval wel rekening mee dat je bijna een volledige dag zal doorbrengen in het ziekenhuis. Zorg er dus voor dat je niets anders meer gepland hebt.  Meestal is het wachten en afspraken met artsen lopen al eens uit.  Als je verder niets meer op je planning hebt, hoef jij je daarover al geen extra zorgen te maken.

Voor je met de chemo start krijg je vaak al pre-medicatie.  Deze medicatie dient enige tijd op voorhand ingenomen te worden en zal ertoe bijdragen dat je de chemo beter verdraagt en dat er minder bijwerkingen zijn. Meestal wordt er ook nog bloed genomen, de arts zal deze resultaten dan nakijken en beoordelen of je lichaam klaar is voor de chemotherapie.

De chemo wordt aangekoppeld via je poortkatheder (port-a-cath) of PICC-lijn en zal heel traag via een infuus toegediend worden.  De verpleging zal jou goed in de gaten houden om te kijken of je tijdens de toediening geen bijwerkingen krijgt.  In dat geval kan het zijn dat het infuus trager toegediend zal worden.

Het is begrijpelijk dat je de eerste keer angstig, verdrietig of emotioneel bent.  Dat is ok, je weet helemaal niet wat er je te wachten staat en hoe je zal reageren.  Dat is ook voor iedereen anders!  Je zal ook meerdere keren moeten terugkomen (gedurende enkele maanden) dus probeer deze tijd even te zien als me-time.  Je kan op dat moment toch niets anders doen dan wachten, je zit vast aan je infuus.

De avond voordien kan je best je tas al klaarzetten, zo vermijd je dat je dit de ochtend zelf nog moet doen en te gespannen bent en zo dingen vergeet.

Wat neem je mee:

❤️ Een dekentje of grote sjaal om je lekker warm te houden.

❤️ Iets om je te ontspannen, je gedachten te verzetten bv. Een boek, iets om te tekenen, schrijven, haken, breien, …. Dowload op voorhand al een serie, film of podcast of je tablet.  Het internet van het ziekenhuis is meestal nogal traag.  Vergeet je oplader en je oortjes niet (voor het geval je niet in een éénpersoonkamer zou terecht komen).

Let op: Bij bepaalde chemo krijg je soms ijshandschoenen en ijsschoenen aan om de zenuwen in je vingertoppen en tenen te sparen.  Als dit het geval is zal je arts of verpleegkundige dit zeker met je bespreken.  Denk er aan dat je in dat geval geen boek kan lezen, scrollen op een tablet, …

❤️ Iets om te eten en te drinken.  Soms wordt er in het ziekenhuis zelf een kleine snack voorzien maar zorg dat je nog iets extra bij hebt. Je zal misschien geen honger hebben maar mocht dit wel het geval zijn dan heb je alvast iets lekker bij.  Chemotherapie kan er voor zorgen dat je een vreemde smaak in je mond krijgt of dat heel gewone dingen plots vreemd gaan smaken.  Ik heb bv. maanden geen plat water meer gedronken en geen brood meer gegeten maar vond bruiswater en toast wel lekker.  Mocht je hier dus last van krijgen dat zal het voor jou ook een kwestie van uitproberen zijn om te zien wat je nog wel lust.

❤️ Persoonlijke spullen: lippenbalsem, handcreme, …

❤️ Een boekje om vragen in te noteren. Je ziet de arts van heel de dag misschien 15 minuten.  Schrijf je vragen op zodat je ze kan stellen.  En euhm, er zijn geen domme vragen!

❤️ Je telefoon om bereikbaar te zijn en eventueel om foto’s te nemen.  Misschien wil je ze later nooit meer zien, misschien wel …

TIP: Check even vooraf met een vriend(in) die je al lang niet meer zag of hoorde en kijk of je haar eens kan bellen tijdens jouw chemotherapie.

❤️ Zorg dat je PICC-lijn of poortkatheder, langs waar de chemo toegediend zal worden, makkelijk bereikbaar is.  Draag geen knellende kledij maar kleding waar je je comfortabel in voelt.

❤️ Vergeet ook je identiteitskaart niet en eventuele documenten die nog door de arts ingevuld moeten worden (mutualiteit, verzekering). Papieren of medicatie die je meekreeg van de arts of borstverpleegkundige (dan denk ik aan papieren van het labo voor je bloed, parkingticket, … ) stop je ook in je tas.

💚 EXTRA TIP: Wanneer de Corona-regels dit opnieuw toelaten.  Vrienden en familie staan vaak wat hulpeloos aan de zijlijn, ze hebben het gevoel dat ze niets nuttig kunnen doen.  Laat ze een beurtrol opstellen wie jou wanneer gezelschap kan houden tijdens de chemo. Jij ziet dit misschien als een last voor hun maar ze zijn vaak maar al te blij dat ze iets voor je kunnen doen en nemen graag een dagje vrij, vakantie of ze nemen hun laptop mee en werken tijdens jouw chemotherapie.  Gezelschap maakt het voor jou wat minder eenzaam en zij kunnen iets voor jou betekenen.

Ik wens je heel veel succes met de behandeling!

Veel liefs,

Kim

https://www.allesoverkanker.be/chemotherapie-bij-borstkanker

Recent toegevoegd aan onze collectie

 • Plaatshouder
 • Zwarte prothesebikini

  Prothesebikini – Jeanne – zwart

   89,99 incl. 21% BTW
 • Mooi en aangepast prothesebadpak

  Prothesebadpak Charlotte – zwart

   89,99 incl. 21% BTW
 • Sportbh na borstamputatie

  Comfort sportbh Lison lichtgrijs

   61,00 incl. 21% BTW

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting

Zo weet je als eerste wanneer de nieuwe collectie arriveert, lees je elke nieuwe tip die we geven en hoor je meteen wanneer je koopjes kan doen.

We gebruiken cookies om je surfgedrag te analyseren
en zo onze website voortdurend te verbeteren.